Subscribe For Free Updates!

We'll not spam mate! We promise.

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Η ΞΕΝΗΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΑΤΕΣ


                                  

          «…. Άργησε φούρε να καείς
             Κι εσύ ψωμί να γένεις
             Για να περάση ο κυρατζής
             Κι ο γιός μου ν’ απομείνει…»
                                                                              Φίλιππος Π. Γιωβάννης                 


- Η ξενητειά  για τον Έλληνα και ιδιαίτερα για τον Ηπειρώτη ήταν και είναι τρόπος ζωής. Πλούσιες και εύφορες  χώρες, πολλά υποσχόμενες ,μάζευαν νέους από όλα τα μέρη της Ελλάδας και την Ήπειρο. Η Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα για πάνω από 1500 χρόνια ,το μακρινό Μισίρι - η Αίγυπτος, η Ρωσία,η Ρουμανία και μετά την συνθήκη του Ποζάρεβατς (Ιούλιος του 1718),με την οποία άνοιξαν οι δρόμοι, οι Παραδουνάβιες χώρες…

- Οι διάφοροι προορισμοί όλο και γίνονταν γνωστοί στους νέους από στόμα σε στόμα και από κυρατζή σε κυρατζή (αγωγιάτη).

-Οι νέοι έφευγαν με όνειρα … οι γερόντοι καθισμένοι στα πεζούλια μονολογούσαν: «…οι άντρες δουλεύουν και ταξιδεύουν, οι γυναίκες δουλεύουν και γεννούν…»…οι μάνες ,οι σύζυγοι, οι αδελφές κι οι κόρες έφτιαχναν τραγούδια: «αλησμονώ και χαίρομαι θυμάμαι και λυπάμαι… θυμήθηκα την ξενητειά…», «…ξένε μου πούσε στα ξένα και στα μαύρα μακρινά»και στην χειρώτερη των περιπτώσεων… «Τρίτη, Τετάρτη θλιβερή πέφτη φαρμακωμένη, που καβαλήκεψε ο νιός και χάθηκε στα ξένα…»…

-Ως τα τέλη του 19ου αιώνα έφευγαν οι νέοι των χωριών μας με τα καραβάνια των Σωτηριοτών ,συνήθως, κυρατζίδων ,κι όσοι δεν είχαν τα «ναύλα» τα  ακολουθούσαν πεζοί για να φτάσουν μετά από 20 και 30 ημέρες ταξίδι, στον τόπο προορισμού, όπου τους περίμενε σκληρή δουλειά, νοσταλγία και όνειρα για την πατρίδα και τους ανθρώπους τους. Κάθε χωριό είχε συγκεκριμένο  τόπο που θα  πήγαινε καθώς και  δουλειά .Συνήθως στον τόπο και την δουλειά που είχε πάει ο πρώτος χωριανός. Η παραμονή στα ξένα ήταν μακρόχρονη. Είκοσι και τριάντα χρόνια ως τα πρώιμα γεράματα, με μικρά διαλείμματα όπου επισκέπτονταν το χωριό για να παντρευτούν, να κάνουν απογόνους, που συνήθως δεν τους έβλεπαν να γεννιούνται και πρώτο-αντάμωναν μετά από πέντε ως δέκα χρόνια.Έστελναν χρήματα για την συντήρηση της οικογένειας, για τις ανάγκες, για να φτιάξουν καινούριο σπίτι, αλλά και για τα κοινωφελή έργα του χωριού…Όταν τα πρωτότοκα αγόρια έφταναν σε ηλικία να εργαστούν κι εφόσον δεν ακολουθούσαν τα «γράμματα»,πήγαιναν κοντά στον πατέρα και έτσι συνεχιζόταν με τα υπόλοιπα αδέλφια, με τα εγγόνια και η ξενιτιά δεν σταματούσε ποτέ. Πίσω έμεναν οι γονείς, η γυναίκα, οι κόρες, τα μικρά παιδιά.

-Την πιο παλιά μαρτυρία για τον ξενιτεμό των χωριανών μας την έχουμε από τον Δροβιανίτη λόγιο Νικ. Γ. Μυστακίδη, ο οποίος στην εξιστόρηση για την ερήμωση του γειτονικού μας Σιαρατιού (εφημερίδα «Ο ΠΥΡΡΟΣ»φ.188-30/11ου/1906),αναφέρει το παρακάτω συγκινητικό περιστατικό: «Προ ετών έτυχε και συνομίλησαν εγγονοί των κατοίκων τούτων του Σιαρατιού…εις τα μέρη Φιλιππουπόλεως με μερικούς που ταξιδεύουν απ’ εδώ εις τα μέρη εκείνα διά ζωεμπορία. Οι ζωέμποροι ούτοι ήκουσαν τους εκεί κατοίκους, όταν ένα βράδυ διενυκτέρευον εις ένα των εκεί χωρίων, να ομιλώσιν και να τραγουδούν(φαίνετε ήσαν ημέραι χαρμόσυνοι) όπως και εδώ : Τους ερώτησαν χάριν περιεργείας, αν γνωρίζωσι την καταγωγήν των κι εκείνοι τους απάντησαν ως εξής:
Οι πρόγονοί μας  ήλθον εδώ εκ τινός χωρίου της Ηπείρου «Σιαράτιον καλουμένου ένεκα των ανωμαλιών του τόπου εκείνου»…..
Εκ της  συνομιλίας ταύτης εγνωρίσθησαν οι απ’ εδώ μετά των εκεί ως συμπατριώται και ομογενείς και εφιλοξενήθησαν ημέρας τινάς μετά μεγάλης περιποιήσεως».

Η Φιλιππούπολη(Βουλγαρία) δεν είναι γνωστή στο χωριό μας μόνο από αυτό το περιστατικό που αναφέρει ο Ν. Μυστακίδης.Το 1683 επί ηγουμενείας παπα Γαβριήλ στο Μοναστήρι μας ,είχε αγοραστεί εκεί μερίδιο φούρνου, και άλλα μεγάλα μοναστήρια της Ηπείρου (Δρυάνος, Αγ.Αθανάσιος Πολύτσανης, Γκούρας κ.ά.)διατηρούσαν εκεί μετόχια  και οι Ηπειρώτες γενικά είχαν μία από τις μεγάλες και προκομένες κοινότητές τους σε αυτήν  την πόλη. Στα τέλη του 19ου αιώνα οι περισσότεροι Γεωργουτσατινοί έχουν σαν χώρα προτίμησης την Ρουμανία, ενώ η Κωνσταντινούπολη διατηρούσε πάντα την αξία της σαν πρωτεύουσα που ήταν .

-Το ταξίδι στα Βαλκάνια κράτησε ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Τότε το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων  προς την Αμερική τράβηξε και το ενδιαφέρον των Δροπολιτών. Δειλά στην αρχή πιο μαζικά με τον καιρό οι νέοι όλο και σκέφτονταν τον νέο πολλά υποσχόμενο προορισμό.Ο τόπος μακρινός, «τα ναύλα»ακριβά,αλλά οι υποσχέσεις μεγάλες. Άλλοι με τις οικονομίες τους ,άλλοι με δανεικά, άλλοι όπως-όπως κατάφερναν να εξοικονομήσουν το πολυπόθητο εισητήριο. Το ταξίδι διαρκούσε πάνω από ένα μήνα : Σκάλωμα (Αγ.Σαράντα) και από εκεί στο λιμάνι επιβίβασης από την Νάπολη της Ιταλίας έφυγαν οι πρώτοι (1904;-1905;),από Πάτρα και Πειραιά στην συνέχεια.Giulia,Colubia,Pannonia,Themistocles,Cretic,Francesca,Athinai,MarthaWashington,KaiserFranz,Vasil.Konstantinos,Megali Ellas….Μερικά από τα ονόματα των καραβιών. Μετά από τέσσερις εβδομάδες ταξίδι, ανάμεσα από  θάλασσα και ουρανό, στοιβαγμένοι στα ανήλιαγα διαμερίσματα του πλοίου, έφθαναν στο νησί Έλις, που βρήσκετε στο στόμιο του ποταμού Χάντσον μπροστά στην πόλη της Νέας Υόρκης. Εκεί οι ταξιδιώτες των πρώτων θέσεων εξεταζόταν στα καταστρώματα και αποβιβαζόταν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Οι υπόλοιποι μεταφέρονταν με βάρκες στο νησί Έλις όπου εξετάζονταν από τους «γιατρούς των έξι δευτερολέπτων».Λέγετε ότι ένας γιατρός με μια ματιά μπορούσε να διαπιστώσει πολλά για την κατάσταση της υγείας του ταξειδιώτη. Από αναιμία μέχρι κιρσούς….απλά κοιτάζοντάς τον. Από μεταναστευτικής πλευράς έπρεπε να έχεις μαζί σου τουλάχιστον 25 δολάρια για να δείξεις ότι θα επιβιώσεις μέχρι να βρείς δουλειά και να έχεις καθαρό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν μπορούσαν να εισέλθουν στην χώρα επέστρεφαν δωρεάν στην πατρίδα τους με το πλοίο που τους είχε φέρει. Από το 1892 έως το 1924 πέρασαν από το νησί Έλις 750.000 Έλληνες μετανάστες ,45% από αυτούς επέστρεψαν μόνιμα στην Ελλάδα. Μετά την διαδικασία αυτή άνοιγαν οι πόρτες του Νέου Κόσμου, μιάς νέας ζωής.                                                                                                                                                                    


Το νησί Έλις
Η πιο παλιά αναφορά σε χωριανούς μας στα αρχεία του νησιού Έλις είναι στα μέσα του  1906 .Από την ίδια αυτή αναφορά όμως, βρίσκουμε τα ονόματα άλλων χωριανών ,οι οποίοι υποδέχονται. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι και πριν το 1906 είχαν μεταναστεύσει χωριανοί μας με ελειπή όμως τα στοιχεία τους, γι αυτό και είναι πολύ δύσκολη η έρευνα. Για παράδειγμα, στην πρώτη μαζική έξοδο που έγινε από το χωριό στα 1907 ,όταν στις 3-Μαϊου αποβιβάστηκαν στο νησί Έλις 11 χωριανοί, οι 5 από αυτούς δηλώνονται με το επίθετό τους, οι υπόλοιποι 6 αντί για το επίθετο δηλώνονται με το πατρώνυμο και το μόνο που τους ξεχωρίζει είναι η αναφορά του ονόματος του χωριού – Georgutsates. Με βάση αυτά τα στοιχεία σαν πρώτοι χωριανοί μετανάστες στην Αμερική φαίνονται οι :  Νικόλαος Μούκας(πιθανόν Μπούκας),Γεώργιος Δούβλης και Κωνσταντίνος Παπαχρήστος(Τζάρταλος).Ο πρώτος είναι αγνώστου διαμονής ,οι δύο άλλοι μένουν στο Κλίντον της Μασσαχουσέτης. Έως το 1913 βρίσκονται στην Αμερική περίπου 40 Γεωργουτσατινοί μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα ,είναι η σύζυγος του Σταύρου Κ. Γιωβάννη, Αθηνά Μάντη(δηλωμένη με το οικογενειακό της επίθετο) .Έως το 1916 ο αριθμός ανέρχεται στους 45,σίγουρα όμως πρέπει να ήταν αρκετά περισσότεροι γιατί την επόμενη χρονιά (1917),που ιδρύετε ο σύλλογος του χωριού από τους κατοικούντες στο Κλίντον, το Φίτσμπουργκ ,το Γούστερ και το Πέποντι της Μασσαχουσέτης, οι υπογράφοντες το καταστατικό ανέρχονται στους 50 και υπάρχουν και άλλοι, που κατοικούν σε άλλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Νιού Λόντον. Τα χρόνια 1917-18-19 δεν βρίσκουμε καμία αναφορά σε χωριανούς και το 1920 είναι η μεγαλύτερη έξοδος με 23 μετανάστες από τους οποίους οι περισσότεροι φεύγουν τον μήνα Δεκέμβριο αυτής της χρονιάς. 

  Το χρονικό διάστημα από το 1913 έως το 1920,στον τόπο μας, είναι γεμάτο από αναταραχές και αλλαγές. Η απελευθέρωση το 1913,στην συνέχεια η αυτονομία ,τα διπλωματικά παιχνίδια και οι αλληλοδιαδεχόμενες «κατοχές» και τέλος η χάραξη των συνόρων, δημιουργούν αισθήματα αβεβαιότητας και ανασφάλειας στους κατοίκους. Όλο και περισσότεροι σκέφτονται να φύγουν και αυτήν την φορά παίρνοντας και τις οικογένειες μαζί τους. Η κοινότητα των χωριανών μας στην πόλη Κλίντον όλο και μεγαλώνει, κοινό σημείο τους η Ελληνορθόδοξη ενορία του Αγ. Νικολάου, όπου μαζί με άλλους Έλληνες, Ηπειρώτες και Δροπολίτες, αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και μαθαίνουν τα νέα και τις εξελίξεις της «παλιάς» και «νέας» πατρίδας. Η εργατικότητά τους ,οι πολλές φορές αιματηρή οικονομία τους και προ πάντων η νοικοκυροσύνη που την κουβαλούν παραδοσιακά, φέρνουν  την προσωπική και την συλλογική πρόοδο .Αρχίζουν να σκέφτονται τα χωριά τους και τις ελλείψεις τους, το μέλλον των παιδιών τους .Κατανοούν τότε ότι πρέπει να οργανωθούν σε συλλόγους και σωματεία ,κατά τα πρότυπα των άλλων μεταναστών. Το ένα χωριό μετά το άλλο αρχίζει να οργανώνετε με συλλόγους που έχουν καταστατικό, πρόγραμμα, σκοπούς και συνδρομές τακτικές και έκτακτες για την επίτευξή τους.

-Στις 1 Αυγούστου του 1917 ,συγκεντρώνονται στην πόλη Κλίντον 50 Χωριανοί μας που κατοικούσαν εκεί και στις γειτονικές πόλεις Φίτσμπουργκ, Γούστερ και Πέποντι της Μασσαχουσέτης και ιδρύον τον σύλλογό τους. «Συνελθόντες σήμερον εν Clinton Mass. …… απεφασίσαμεν ομοφώνως και ιδρύσαμεν Σύλλογον υπό την επωνυμίαν ‘’ Ο Άγιος Γεώργιος ‘’…. Ιδιαίτερον χαρακτηριστικόν του Συλλόγου είναι η σφραγίς ήτις φέρει την προτομήν του Αγίου Γεωργίου εφίππου και πέριξ της εικόνος την επιγραφήν ‘’ Σύλλογος Γεωργουτσατών ‘’ εκ των άνω και ‘’ Άγιος Γεώργιος ‘’ εκ των κάτω ….».Ακολουθούν 32 διαδικαστικά άρθρα ,στα οποία αναφέρονται οι υποχρεώσεις των μελών, οι συνδρομές ,οι εκλογές, η εγγραφή νέων μελών κ.ά.  και στο τέλος αναφέρουν τον «ιερό» σκοπό που τους οδήγησε στην απόφαση της ιδρύσεως συλλόγου : « ΘΕΜΕΛΙΟΝ …. Η αιτία υπήρξεν η προς ανοικοδόμησιν της ετοιμορρόπου εκκλησίας του χωρίου ημών Γεωργουτσατών  ‘’ Άγιος Γεώργιος ‘’ ής έσται κύριος σκοπός της συνεδριάσεως ημών και της οποίας ως προστάται έσονται δέκα τέσσαρα (14) μέλη, τα οποία έπονται με τας ιδίας αυτών υπογραφάς. Δευτερεύουσα δε ιδέα μετά την ανωτέρω έσεται η διοχέτευσις του ύδατος εκ της ημισείαν περίπου ώραν απεχούσης πηγής της ονομαζωμένης  ‘’Γούβας’’ εντός του χωρίου ημών. …. Δι’ ό τη θελήσει και συναινέσει κοινής γνώμης εγράφη και υπεγράφη το παρόν προς ισχύν και φώς παρ’ όλων των μελών του Συλλόγου των εν Αμερική ευρισκομένων διά την πρόοδον θρησκευτικών και εν γένει την προς τα κοινά του χωρίου ημών τα αφορώντα τον ευτρεπισμόν αυτού.».

 
                                                               

Τέλος ακολουθούν τα ονόματα των ιδρυτικών μελών του συλλόγου :


-Το καταστατικό του συλλόγου Γεωργουτσατών είναι το ίδιο με τα καταστατικά άλλων Ελληνικών κοινοτήτων της Αμερικής (διαφέρουν μόνο οι σκοποί) και ο λόγος είναι ,ότι την τελική σύνταξή τους και εκτύπωση την αναλάμβαναν οι ίδιοι ‘’συμπατριώτες’’ που ασχολούνταν με υποθέσεις μεταναστών ,κάτι μεταξύ προξένου, ταξιδιωτικού πράκτορα, τραπεζίτη και εμπόρου εισαγωμένων από την Ελλάδα ειδών (κυρίως ελαιόλαδο, ελιές, κρασί σταφίδα κ.ά.). Η γλώσσα σύνταξής του είναι άκρα καθαρευουσιάνικη σε σημείο που παραποιεί  τα επίθετα των μελών. Έτσι ο Ντέρος γράφετε Δέρος, ο Ξιγγάς>Ξυνιγός,                              ο Γκαζιάνης>Καζάνης….
           

Οι πρωταρχικοί σκοποί του συλλόγου πραγματοποιήθηκαν. Την ίδια χρονιά (1917)έστειλαν χρήματα στην Επιτροπή Ανέγερσης της Νέας Εκκλησίας ,και ως την αποπεράτωσή της και τον πλήρη καλοπισμό της δεν έπαψαν να ενδιαφέρονται και να συνδράμουν συλλογικά ή ατομικά κατά τις επισκέψεις τους στο χωριό. Το 1937 αγόρασαν και εγκατέστησαν σωλήνες ύδρευσης άπο την πηγή της ‘’γούβας’’ έως το τότε κέντρο του χωριού κτίζοντας στην πορεία των σωλήνων και υποστηλωτικούς τοίχους, οικοδόμησαν δεξαμενές συγγέντρωσης του νερού στην έξοδο της πηγής (μικρή) και λίγο πιο πάνω από την Εκκλησία του Αγ.Γεωργίου μεγάλη-τερματική με 2 βρύσες για να μην καθυστερούν κατά την ώρα της ύδρευσης. Η δεύτερη δεξαμενή ονομάζετε από το τοπικό ιδίωμα «καδί» και από αυτήν πήρε το όνομα και η περιοχή(πολλοί την λένε και «κάτω γούβα»).Οι σκέψεις και τα όνειρά τους για το χωριό ήταν πολλά ,αλλά ο πόλεμος και οι μετέπειτα εξελήξεις σταμάτησαν κάθε δραστηριότητα του συλλόγου.

Η προσωπική επιτυχία και πρόοδος των μεταναστών χωριανών μας δεν υστέρησε από την συλλογική τους. Το 1913 οι αδελφοί Φώτιος και Αθανάσιος Μουντζούρης ,έστειλαν δολάρια στον πατέρα τους και αγόρασε χωράφια από τους αγάδες. Είναι η πρώτη ιδιωτική καλλιεργήσιμη γη στο χωριό. Από το 1925 και μετά το χωριό βρέθηκε σε οικοδομικό οργασμό. Νέα όμορφα σπίτια κτίστηκαν σε όλες τις γειτονιές και ένας ευγενικός ανταγωνισμός δημιουργήθηκε μεταξύ των ξενιτεμένων για το ποιος θα φτιάξει το καλύτερο σπίτι στο χωριό. Άλλοι προσανατόλισαν τα παιδιά τους στις σπουδές και τις επιστήμες, άλλοι στις τέχνες και άλλοι στο εμπόριο. Όσοι μετανάστευσαν οικογενειακά με την εργατικότητά τους εξελίχθησαν σε επιτυχημένους επιχειρηματίες καθώς και τα παιδιά τους, που στην συνέχεια πρόκοψαν σε επιχειρήσεις και επιστήμες. Είχαν όλοι τα μικρά και μεγάλα όνειρά τους αλλά ο πόλεμος και οι πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα έφεραν τα επάνω κάτω .Αποκλείστηκαν οι περισσότεροι και έφυγαν από ετούτο τον κόσμο μακριά από τις οικογένειές τους .ΕΝΑ ΔΡΑΜΑ. Δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους ,πολλών τα κόπια χάθηκαν ,δεν είδαν τις κόρες τους νυφάδες και τους γιούς τους γαμπρούς, δεν τους φώναξαν τα εγγόνια τους «παππού»,πέρασαν μοναχικά γεράματα και έφυγαν με τον καϋμό. Και τα παιδιά τους ,οι γυναίκες τους …. Το ίδιο δράμα πέρασαν .Οι περισσότεροι χωριανοί μας που είναι γεννημένοι τα μεταξύ το 1935 έως το  1940 χρόνια δεν γνώρισαν πατέρα, άλλοι κατηγορήθηκαν με την αιτία του «αμερικάνου»πατέρα, άλλοι εξαναγκάστηκαν να εξαργυρώσουν την κληρονομιά τους για πενταροδεκάρες και εκείνες οι σύζυγοι, οι σύγχρονες «Πηνελόπες» έκρυψαν βαθειά τον πόνο τους και κράτησαν την αξιοπρέπειά τους…
‘’Τρίτη, Τετάρτη θλιβερή, Πέμπτη φαρμακωμένη, πού καβαλήκεψε ο νιός και πίσω δεν εφάνη…’’

-Κατά την ανακαίνιση της Εκκλησίας του Αγ.Νικολάου (2010-11) βρέθηκε κτισμένη στα πεζούλια η εικονιζόμενη στήλη (αγνώστου προελεύσεως, χρονολογίαςκαι χρήσης) , η οποία τοποθετήθηκε σε διαμορφωμένο χώρο δίπλα από την πόρτα της Εκκλησίας , στην μνήμη των ξενητεμένων χωριανών ,που αναπαύονται σε ξένα και μακρυνά μέρη.

Μια ανεπίσημη απογραφή των κατοίκων Γεωργουτσατών ,που είχε γίνει στα Ιωάννινα το 1946,από την επιτροπή Βορειοηπειρωτικού αγώνος, σε σύνολο 720 ονομάτων κατοίκων ή καταγόμενων από τους Γεωργουτσάτες, καταγράφονται 103 χωριανοί μας να κατοικούν σε Αμερική, Αργεντινή και Αυστραλία και 2 στην Γερμανία.Από αυτούς οι 66 μένουν στην Αμερική(Η.Π.Α.),32 στην Αργεντινή και 5 στην Αυστραλία. Από τους 66 που μένουν στην Αμερική οι 41 είναι μέλη 12 καθαρά οικογενειών χωριανών(από πατέρα και μητέρα) ,οι οποίοι είχαν ξενιτευτεί οικογενειακά. Οι υπόλοιποι 25 είχαν τις οικογένειές τους στο χωριό.
Από τους 32 πού ζουν στην Αργεντινή μόνο 2 οικογένειες με 3 μέλη η κάθε μία προέρχονται από το χωριό. Οι υπόλοιποι 26 είναι μόνοι τους και άλλοι έχουν τις οικογένειες στο χωριό ,άλλοι είναι εργένηδες και με τα χρόνια παντρεύονται ντόπιες διατηρώντας όμως πάντοτε δεσμούς με το χωριό ,τους πατριώτες του εξωτερικού και τις Ελληνορθόδοξες κοινότητες των περιοχών που κατοικούν μέχρι τις ημέρες μας καθώς και τα παιδιά τους. Για τους χωριανούς μας που πήγαν στην Αργεντινή δεν υπάρχουν πληροφορίες παρά μόνο ιστορίες και θρύλοι. Το ταξίδι αυτό για την συντριπτική πλειοψηφία ήταν αποτυχημένο και όσοι είχαν πάει και κατόρθωσαν να επιστρέψουν μιλούσαν για μια χώρα πλούσια στην φύση ,αλλά πτωχή στην οικονομία. Οι περισσότεροι που είχαν επιστρέψει μπήκαν σαν «καρβουνιάρηδες»σε εμπορικά ή επιβατικά πλοία γιατί δεν διέθεταν  το ποσό του εισιτηρίου.

Η απογραφή αυτή αναφέρει 5 χωριανούς στην Αυστραλία. Ο αριθμός αυτός μάλλον δεν είναι σωστός. Όπως πληροφορούμαστε από τον χωριανό μας Σπύρο Θ.Πύλιο,ο οποίος ζεί στην Αυστραλία πάνω από μισό αιώνα, την δεκαετία του 1920 είχαν πάει στην Αυστραλία περίπου 20 Γεωργουτσατινοί οι περισσότεροι στο North Queensland. Εκτός  από τον Βασίλειο Σούντζο πού ήταν από προπολεμικά με την σύζυγό του Κλεοπάτρα, οι υπόλοιποι είχαν τις οικογένειες στο χωριό. Όπως μαρτυρούν τα σπίτια που έχτισαν στο χωριό ,οι περιουσίες τους και ο προσανατολισμός που έστεψαν τα παιδιά τους παροτρύνοντας τα να μορφωθούν όλοι πρέπει να «πήγαν καλά».

Από την Αυστραλία να αναφέρουμε δύο ιστορίες την μία την βρήκαμε στο διαδίκτυο και μας πληροφορεί ότι : «την παραμονή των Χριστουγέννων του 1954 και ενώ ο Βασίλειος Σούτζος με την σύζυγό του Κλεοπάτρα εργαζόταν στις βαμβακοκαλλιέργειες στο Biloela ,τους κάηκε το σπίτι».
Η άλλη αφορά τους 2 χωριανούς μας που το 1946 βρίσκονταν στην Γερμανία. Πρόκειτε για τα αδέλφια Γιώργο και Ντίνη(Κώστα)Ξυγγά. Ο Γιώργος ,άγνωστο πώς ,βρέθηκε από τα προπολεμικά χρόνια βιομηχανικός εργάτης στην Γερμανία .Εκεί έζησε όλη του την ζωή παντρεύτηκε Γερμανίδα και έκανε οικογένεια. Ο Ντίνης είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία νέος ,αλλά τον έφτασε εκεί ο καιρός της οικονομικής κρίσης ,χωρίς δουλειά, σε απομακρυσμένη περιοχή, μαζί με άλλους συνομήλικους Δροπολίτες. Η κατάστασή τους ήταν τόσο απελπιστική που ούτε τα χρήματα για γραμματόσημο δεν είχαν. Τελικά κάποιος βρέθηκε που θα επαναπατριζόταν και του εμπιστεύθηκε ένα γράμμα προς τον αδελφό του ,ο οποίος όταν έμαθε την κατάστασή , του έστειλε το εισιτήριο και τον πήρε κοντά του στην Γερμανία. Ήταν πολύ εργατικοί και οι δύο και πρόκοψαν. Ο Ντίνης παντρεύτηκε Γερμανοελληνίδα και επέστρεψε μεταπολεμικά στην Ελλάδα ,όπου ασχολήθηκε με εμπόριο περσικών χαλιών.

Οι Γεωργουτσατινοί της Αμερικής δεύτερη και Τρίτη γενιά σήμερα ζούν οι περισσότεροι στο New Jersey και to  New London του Conecticat.Στό Κλίντον έχουν απομείνει ελάχιστες οικογένειες.Β)  ΚΕΙΜΕΝΑ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ – ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ…..ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΡΟΠΟΛΗ                                                                                                    
                                                             
ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΝΗΤΙΑ
                                    =======================
                                    =======================
Η ξενητια και η μόρφωση των κοριτσιών
Γεωργίου Π. Γιωβάννη

                                                                                                                              «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΙΣ»

«…..Κατά το έτος 1909 ο κ. Γιωβάννης μετά τίνων ολίγων εκ των κατοίκων προέτεινε να συστηθή Παρθεναγωγείον όπως εκπαιδεύονται και αι νεάνιδες της κοινότητος Γεωργουτσατίου όπως και εις άλλα χωρία. Οι πλείστοι των κατοίκων ανθίστανται εις ούτο προβάλλοντες μωρολογίας, ότι δηλ. δεν πρέπει τα κοράσια να μάθουν γράμματα, δι ότι θα συνενώνονται με τους αποδημούντας συζύγους των επί βλάβη των γονέων των, ότι θα συνεθίσωσιν εις πολυτέλειαν και τα παρόμοια.
  Απέκρουσε την ιδέα αυτών ο κ. Γιωβάννης ειπών ότι το Παρθεναγωγείον θα μορφώση μητέρας και ότι αν τα κοράσια μένωσιν αγράμματα θα αναγκάζωνται να προστρέχωσιν εις ξένους διά να γράφωσι προς τους απόντας συζύγους των,οπότε θα εμπιστεύωνται εις άλλους τα μυστικά των και βαθμηδόν να λαμβάνωσιν σχέσεις παρανόμους. Μετά πολλάς συζητήσεις επείσθησαν και απεφασίσθη η πρόσληψις παρθεναγωγού εν έτει 1909».
                                                                  


Οι απόδημοι και η ύδρευση των χωριών
Λεύκωμα «Η ΔΡΟΠΟΛΙΣ» 1-2


  «…Οι Δροπολίται, είχον αποφασίσει να φροντίσωσι δι’ ειρηνικών μέσων  διά την ύδρευσην της περιοχής,διότι οι Δερβιτσιώται το πρώτον και βραδύτερον οι Γεωργουτσατηνοί διά συνδρομών και εράνων των εν Αμερική εγκατεστημένων συμπατρωτών ,εφρόντισαν να κατασκευάσωσιν υδραγωγείον εις ρας κοινότητάς των και να μεταφέρωσι το ύδωρ από των προπόδων του βουνού.Το ευγενές παράδειγμα των φιλοπροόδων τούτων κοινοτήτων εμιμήθησαν και οι κάτοικοι των άλλων χωρίων της Κάτω Δροπόλεως, ως του Χασκόβου,της Γράψης και Τεριαχάτες,οι οποίοι είχον συγκεντρώση εν Αμερική διά των συλλόγων  των ικανά ποσά προς τον σκοπόν τούτον ,ωα και δι’ άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς ,ίδρυσιν σχολείων ,εκκλησιών,οικοτροφείων….».
                                                            ==============================
                                                            
« ΤΟ  ΤΣΕΚΙ»  (η επιταγή)                                                 
   Τηλέμαχος  Κώτσιας

                                                                                                             «ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ»

«….Υπήρχε πρόβλημα με το ρευστό.’Ερχονται άνθρωποι να αγοράσουν ένα κιλό αλάτι με μια επιταγή είκοση ή πενήντα δολαρίων….,την εξαργύρωνε δίνοντάς τους ,αντί για ρέστα ,κάτι κουπόνια από χαρτόνι με τα οποία ψώνιζαν ξανά.Αυτή τη μέθοδο εφάρμοζαν και οι άλλοι δυό-τρείς έμποροι της Άνω Δρόπλης,και λίγο λίγο άρχισαν να εξαργυρώνουν ο ένας τα κουπόνια του άλλου.Οι έμποροι έγραφαν πάνω στα κουπόνια το όνομα του καταστήματός τους π.χ. ‘’Παντοπωλείον Γεωργουτσατών’’ ή ‘’Παντοπωλείον Βουλιαρατιού’’…….».«… Ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΠΟΥ ΓΥΑΛΙΖΕ…»                                 
  Πάνος Στ.Γιωβάννης
  

                                                                                                             Από την αλληλογραφία με τον
  Βασίλη Καραγκιούζη – 1986

«……. Ο καθρέπτης που γυάλιζε ήτανε οι Αμερικάνοι,με τα μπλέ κουστούμια ,τις πένες της δεκάρας στην τζέπη την έξω του σακακιού, «πρόχειρα» διά να υπογράψουν τα χαρτιά της αμάθειάς των…και τα ωρολόγια με το μπρούτζινο χρυσάφι…. Και σαν ερχόταν την Κυριακή στην Εκκλησία ο Φιλίππη Γιωβάννης με τον δίσκο και το αρωματισμένο με βασιλικό και αγιόκλημα νερό (σωστή αλεργία) χώνανε το χέρι στη τζέπη (με το συμπάθειο κολοτζέπη) και έψαχναν για το δολάριο (σημείωσε εκ των προτέρων σημαδεμένο το μονοδόλαρο) μη τυχόν και έπεφτε κανένα των 2 ή των 5 διότι των δέκα δεν πιστεύω….Τό εκατοδόλαρο ότι έδειχνε τη μούρη του στην άκρη του πορτοφολιού,ήταν για τα ναύλα της επιστροφής….στο America.

  Λιανοκατουριότανε οι κοπέλες ποιά θά τανε η τυχερή και το απόγευμα όπου όλοι ήτανε μαζεμένοι στην σκάλα της Τσιάβενας και την γκουντουλιάρα, πέρναγαν οι ανύπαντρες κοπέλες φορεμένες με τα καλά τους και τα μαλιά πλεγμένα κόσες,γυαλισμένα με πετρέλαιο και κολημένο λίγο μαλάκι επάνω από τα φρύδια με λουκούμι για να μη ξεκολάει. Τα γομαράκια φορτωμένα με τις βαρέλες και τις ντρεβενίτσες γυρίζοντας από την γούβα. Από την πλάκα ακουγόταν το τραγούδι.Καταϋδρωμένες…..συναγωνιζότανε στο καμάρωμα και ποια θα σερβίρει πρώτη το δροσερό νερό. Ο αμερικάνος τις πρόσεχε μια – μια γιατί το βράδι θα στελνε προξενειό … ότι την ζήτησε και το βιολή της ζωής συνεχιζόταν…».
                                                          
« Ο ΚΑΗΜΟΣ»      
   Λεύκωμα «Η ΔΡΟΠΟΛΙΣ»

«…. Η εις Αμερικήν όμως μετανάστευσις των νέων αφήκε μέγαν καημόν εις την δροπολίτισσαν κόρην ,δια τούτο και συχνά επαναλάμβανε τον καημόν της εις το μελαγχολικόν τραγούδι:


           Άνοιξε η Αμερική
          εφύγανε τα παιδιά μας
          έφυγαν οι λεβεντάδες
          κι εμείναν οι ξυπολυάδες
          πού γυρεύουν ταίς χιλιάδαις,
          ταις χιλιάδαις ταις πολλαίς
          ταις κοπέλλαις διαλεχταίς.».

                       =================================================           

                      


                                                                                                             

                                               Γ)   ΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ


Θα παρουσιάσουμε τώρα τρείς καταλόγους με τα ονόματα και άλλα στοιχεία των μεταναστών χωριανών μας.Ο πρώτος περιέχει όσα ονόματα βρήκαμε από τα αρχεία του Ellis Island.Ο δεύτερος είναι από την απογραφή του 1946 που αναφέραμα πιο πάνω.Ο τρίτος είναι ένας κατάλογος του Σπυρίδωνα Θ. Πύλιου με τους χωριανούς μας στην Αυστραλία.


Από το φωτογραφικό αρχείο του Ellis Island.
 Η αίθουσα υποδοχής και εξέτασης των μεταναστών στο νησί Ελις

 1)  Από τους καταλόγους  του Ellis Island


1906 – Μέσα στον χρόνο 1906 ή πιο πρίν:

Νικόλαος Μούκας (πιθανόν Μπούκας)
Γιωβάννης Νικόλαος—30 ετών—παντρεμένος—από Νάπολη Ιταλίας—Ελις 15/6/1906-
                                                           Προορισμός Νικόλαος Μούκας φίλος

1907 – Μέσα στο 1907 ή πιο πρίν :

Γεώργιος Δούβλης – Κλίντον

Κων/νος Παπαχρήστου (Τζάρτζαλος)—Κλίντον

Βαγγέλης Κώστας (πατρόνυμο)-Κλίντον

Γεώργιος Θεόδωρος (πατρόνυμο)-Κλίντον

Δούβλης Ηλίας-27ετών-παντρ.-από Πάτρα,με Francesca-άφιξηΕλις19/4ου/1907-
                                          Προορισμός Κλίντον Γεώργιος Δούβλης αδελφός 
                                               
--  Άφιξη στο νησί Έλις 3/5ου/1907 – από Πάτρα,με Giulia

8) Μηλιώνης Χρήστος—40 ετών—παντρεμένος— προορισμός  Κλίντον Κων.Παπαχρήστο        
   
9) Μηλιώνης Βασίλειος—15 ετών—ανύπαντρος--     >>  >>          >> >>         

10) Χρήστος(πατρόνυμο)Φώτης—34 ετών—παντρ.--  >>  >>         >> >>   Βαγγέλη Κώστα-

11) Κώστας(πατρ.)Σταύρος—22 ετών --ανύπ.            --  >>  >>         >>  >>  Θεόφ. Licos- φίλος
                                                                  (είναι ο ΣταύροςΚ.Γιωβάννης)
       Μένει έως το 1910 –επιστέφει: παντρ.-από Πειραιά, με Patris- αφ. Ελις 14/3ου/1911-Κλίντον

12)Γεώργιος (πατρ.)Φίλιππος—30ετών—παντρ. --        >>  >>  
  Γούστερ Γεώργιο Θεόδωρο (είναι ο Γεώργιος Μουτζούρης)

13)Γεώργιος >>>>>Μίχος-27ετών-παντρ.--                   >>  >>     Κλίντον Βαγγέλη Κώστα φίλο

14)Ηλίας (πατρ.)Χρήστος-26ετών-παντρ.-                    >>  >>     Γούστερ Γεώργιος Θεόδωρος

15)Ξιγκάς Στέφανος-22ετών-παντρ.                               >>  >>    Κλίντον Θεόφ. Licos φίλος
Μένει έως το 1911-επιστέφει:παντρ.-απόΠάτρα,μεColubia-αφ.Ελις 13/4ου/1912-Κλίντον

16)Μηλιώνης Γεώργιος-25ετών-παντρ.--                      >>  >>Γούστερ
 Πέτρο Τζιά φίλος

17)Παπαχρήστου Γρηγόριος-17ετών-ανυπ.-                 >>  >>Κλίντον
Παπαχρ .Κων. αδελφός

18)Σταύρου(πατρ.)Θεόδωρος-25ετών-παντρ.-             >>  >>    Νέα Υόρκη

19)Μίχος(πατρ.)Κώστας-25ετών-παντρ.-                       >>  >>   Νιου Τζέρσεη  σε φίλο

20)Ιωάννης(πατρ.)Φώτος-20ετών-ανυπ.-από Πάτρα, με Francesca-άφιξηΕλις 19/4ου/19071909
21)ΠαπαχρήστουΚων/νος-27ετών-παντρ.-από Πάτρα, με Themistocles-  άφιξη Ελις
                     25/8ου/1909-προορ.ΚλίντονΓρηγ.Παπαχρήστου           

22)Παπαχρήστου Σταύρος-19ετών-ανυπ.-   >>>   >>>  >>>  >>>  >>>  >>>  >>>  >>>  αδελφό

23)Δούβλης Νικόλαος-35ετών-παντρ.—από Πάτρα με Themistocles-άφ.Ελις24/10ου/1909
                                     Προορισμός Κλίντον Γεώργιο Δούβλη αδελφος
======================================================================================================================================================


Μέσα στο 1910 ή πιο πρίν:


24) Αθανάσιος Ξιγκάς  στο Φίτσμπουργκ
25) Κώστας Μουτζούρης στο Κλίντον
26) Δημήτριος Πύλιος στο Κλίντον
27) Γρηγόριος Πύλιος στο Κλίντον
28) Λούϊς Δούβλης στο Κλίντον
29) Λούϊς Κύρος  στο Κλίντον


1910

30) Ντέρος Μιχάλης-22ετών-παντρ.—από Πάτρα, με Themistocles- αφ. Ελις 4/1ου/1910
                                            Προορ. Φίτσμπουργκ Ξιγκάς Στέφανος ξάδερφος

31)Αλέξης Χρήστος-28ετών-παντρ.-από Πάτρα,μεColubia-αφ.Ελις 18/6ου/1910
                                                       Προρ.Γούστερ Μουτζούρη Φίλιππο θείο

32)Μουτζούρης Σπίρος-18ετών-ανυπ.-από Πάτρα, με Colubia-αφ.Ελις18/6ου/1910-
                                                         Προορ .Κλίντον Σπ. Κρητικός φίλος

33)Μουτζούρης Αθανάσιος-18ετών-ανυπ.- ίδιο με Νο32- προορ.Κλίντον Κ.Παπαχρήστου ξαδ.
      Φεύγει άγνωστο  πότε και επιστρέφει:από Πάτρα-αφ.Ελις18/6ου/1916-προορ.Γούστερ
                                                                                                                       Φιλ.Μουτζούρη θείο
       Φεύγει το 1919 και επιστρέφει:37ετών-παντρ.-από Πάτρα, με Calabria-
                 Αφ.Ελις 14/12ου/1920-προορ.Κλίντον Απόστολο Γκαζιάνη κουνιάδο

34)Constantis Christos-40ετών-παντρ.-ίδιο με Νο31-προορ.Κλίντον Luis Cyros

35)Cirgios Filipos-28ετών-ανυπ.-ίδιο με Νο 31-
προορ.Κλίντον Thomas Georgios φίλος

36)Στούπης Θεόδωρος-40ετών-παντρ.-ίδιο με Νο 31-
προρ.Κλίντον Κων.ΜουτζούρηΞάδερφο

37)Γκαζιάνης Θεόδωρος-35ετών-παντρ.-από Πάτρα,μεThemistocles-αφ.Ελις30/6ου/1910-
                                                       Προορ.   Δεν αναγράφετε

38)Πύλιος Μιχάλης-30ετών-παντρ.-απόΠάτρα,μεAthina-αφ.Ελις22/9oy/1910
                                                                    Προορ. Φίτσμπουργκ Αθ.Ξιγκάς

39)Γκουσμάρης Μιχάλης-26ετών-παντρ.-από Πειραιά,μεPatris-αφ.Ελις9/10ου/1910
                                                    Προορ.Κλίντον Λούϊς Δούβλης φίλος

40)Πύλιος Αντώνης-  ;  -παντρ.-από Πάτρα,μεAthina-αφ.Ελις 11/11ου/1910
                                                    Προορ. Κλίντον Δημ. Πύλιος αδελφός

41)Πύλιος Κων/νος-19ετών-ανυπ.-από Πάτρα, με Themistocles-αφ.Ελις 12/12ου/1910
                                                                   Προορ. Κλίντον Γρηγόριο Πύλιο1911 Μέσα στο 1911 ή πιο πρίν:


42) Μηλιώνης Βαγγέλης στο Φίτσμπουργκ

43) Γιωβάννης Φίλιππος στο Κλίντον

44) Αλέξης Χαράλαμπος στο Φίτσμπουργκ από το 1911 έως το 1917
      Φεύγει το 1917 και επιστρέφει:31ετών-παντρ.-απόΠάτρα,μεCalabria-αφ.Ελις14/12ου/1920
                                        Προορ .Κλίντον Δημήτριος Λάπας κουνιάδος

45) Γιωβάννης Γεώργιος-18ετών-ανυπ.-απόΠάτρα,μεThemistocles-αφ.Ελις4/4ου/1911
                                                     Προορ. Κλίντον Αθ.Μουτζούρης θείος

46) Αλέξης Λεωνίδας-21ετών-παντρ.-από Πάτρα,με Themistocles-αφ.Ελις4/4ου/1911
                                                Προορ. Φίτσμπουργκ Μηλιώνης Βαγγέλης θείος
Φεύγει άγνωστο πότε και επιστρέφει:39ετών-παντρ.-από Πάτρα,με Calabria-
               αφ.Ελις14/12ου/1920-προορ.Κλίντον Θεόδωρος Γκαζιάνης κουνιάδος

 47) Γιωβάννης Ιωάννης-36ετών-παντρ.-απόΠειραιά,με Patris-αφ.Ελις3/6ου/1911
                                             Προορ. Κλίντον Γιωβάννης Φίλιππος αδελφός

48) Λίτσης Βασίλης-28ετών-αραβωνιασμένος-απόΠειραιά,μεAthinai-αφ.Ελις23/9ου/1911
                                                          Προορισμός δεν αναγράφετε

49) Κύρος Αλέξανδρος--  1911-1914 Κλίντον
Επιστρέφει:27ετών-παντρ.-από Πάτρα, με Martha Washington-αφ.Ελις3/8ου/1914-
                                   Προορ. Κλίντον Γ. Κουρεμένος φίλος


1912  Μέσα στο  1912 ή πιο πρίν:

50) Τζιτζής Μιχάλης στο Φίτσμπουργκ

51) Πύλιος Στέφανος στο Κλίντον

52) Ντέτσικας Κωνσταντίνος Κλίντον

Φεύγει άγνωστο πότε και επιστρέφει:38ετών-παντρ.-απόΠάτρα,μεCalabria-αφ.Ελις14/12ου/1920
                                                  --προορ. Γούστερ Αντώνη Ντέτσικα αδελφό

53) Κύρος Ηλίας 1912
Φεύγει άγνωστο πότε και επιστρέφει:--  κενό—από Πειραιά,μεMegaliEllas-αφ.Ελις22/4ου/1920
                               Προορ. New London Γρηγόρης Κύρος εξάδελφος

54) Γιωβάννης Νικόλαος-17ετών-ανύπ.-από Πάτρα, με Martha Washington-αφ.Ελις 30/6ου/1912
                                                       Κλίντον Φίλ. Γιωβάννη πατέρα

55) Ντέτσικας Μιχάλης--     κενό            -από Πάτρα,μεThemistocles-αφ.Ελις3/7ου/1912
                                          Προορ. Κλίντον Κωνσταντίνος Ντέτσικας αδελφός

56) Στούπης Βασίλης-18ετών-παντρ.-απόΠάτρα,μεAthina-αφ.Ελις29/7ου/1912-
                                                          προορ. Φίτσμπουργκ Μιχ, Τζιτζή θείο

57) Πύλιος Δημήτριος-19ετών-παντρ.-απόΠάτρα,μεAthina-
αφ.Ελις12/12ου/1912-   
                                            προορ. Κλίντον Στέφανο Πύλιο αδελφό

1913  58)Μάντη Αθηνά---                       Κ ε ν ό                                  -άφιξη Ελις 3/5ου/1913-
προορ. Κλίντον Σταύρος Γιωβάννης σύζυγος
1914 


59) Παπαχρήστος Παναγιώτης-14ετών-ανυπ.-απόΠάτρα,μεKaizerFranzJosef-αφ.Ελις27/6ου/1914-
Προορ. Νέα Υόρκη Γρηγόρης;;; ξάδελφος
Επιστρέφει σε άγνωστη χρονολογία και επανέρχεται :20ετών-παντρ.-από Πάτρα,μεCalabria-
                                                                                                --αφ.Ελις5/5ου/1921-προορ.   ; ; ;


1915


60)Στούπης Βασίλης-23ετών-παντρ.-από  Πειραιά, με Βασιλεύς Κωνσταντίνος-αφ.Ελις12/7ου/1915
προορ. Φίτσμπουργκ Χρ. Στούπη αδελφό
              

1916

61) Γκίζας Βασίλειος-35ετών-παντρ.-απόΠειραιά,μεΒας.Κων/νος-αφ,Ελις6/8ου/1916-
--προορ.Νέα Υόρκη Ανδρέας  ; ;   ξάδερφος1920


Μέσα στο 1920 ή πιο πριν:

62) Αντώνης Ντέτσικας Γούστερ

63) Ευάγγελος Σούτζος Φίτσμπουργκ

64) Άγγελος Κόκορος Κλίντον

65) Στέφανος Λίτσης New London
66) Κων/νος Παπάς Κλίντον

67) Λίτσης Μιχάλης-29ετών-παντρ.-από Πειραιά, με Μεγ.Ελλάς-αφ.Ελις22/4ου/1920-προορ. ; ; ;

68) Πύλιος Δημήτριος-27ετών-παντρ.-απόΠάτρα,μεPannonia-αφ.Ελις7/6ου/1920-
προορ. Κλίντον Κων. Παπά κουνιάδο

69) Καρράς Γεώργιος-18ετών-παντρ.-απόΠάτρα,μεPannonia-αφ.Ελις7/6ου/1920-
προορ.Κλίντον Σταύρο Γιωβάννη κουνιάδο
70) Μπούκας Γεώργιος-44ετών-παντρ.-απόΠάτρα,μεPannonia-αφ.Ελις7/6ου/1920
προορ.Φίτσμπουργκ Χρήστος Στούπης φίλος

71) Ντέτσικας Γεώργιος-28ετών-παντρ.-από Πάτρα, με Pannonia-αφ. Ελις 7/6ου/1920-
                                              -προορ.Φιτσμπουργκ Αντ.Ντέτσικας ξάδελφος

72) Παπάς Ευάγγελος-20ετών-ανυπ.-απόΠάτρα,μεPannonia-αφ Ελις 7/6ου/1920-
                                                  -προορ. Κλίντον Κ. Παπάς κουνιάδος

73) Ντέρος Χρήστος-20 ετών-ανυπ.-από Πάτρα,με Themistocles-αφ. Ελις 18/6ου/1920 -
                                                   -προορ.Κλίντον Θεόδωρος Γκαζιάνης φίλος

74)Στούπης Κων/νος-17ετών-ανυπ.-απόΠάτρα,μεCalabria-αφ.Ελις14/12ου/1920-
Προορ. Φίτσμπουργκ Βασ. Στούπη αδελφό

75) Πύλιος Αριστείδης-15ετών-ανυπ.->> >>       >>>
  14/12ου/1920-Πρ.Κλίντον Δημ. Πύλιο θείο

76) Λίτσης Χαράλαμπος-16ετών-ανυπ.->>>   >>>  >
14/12ου/1920-Πρ.NewLondonΣτεφ.Λίτσηαδελφό

77) ΑλέξηςΕυάγγελος-17ετών-ανυπ.-  >>>>   >>>>>14/12ου/1920-Πρ.  ; ;

78) Πούλιος Ευάγγελος-17ετών-ανυπ.->>>  >>  >> >
14/12ου/1920-Πρ.Κλίντον Άγγελος Κόκορος θείος

79)Στούπης Κων/νος-17ετών-ανυπ.-απόΠάτρα,μεCalabria-αφ Ελις14/12ου/1920-
Πρ. Φίτσμπουργκ Βασ   Στούπη αδελφό

80) Σούτζος Χρήστος-18ετών-ανυπ.- >> >> >>
14/12ου/1920-Πρ.Φίτσμπουργκ Ευαγγ. Σούτζο αδελφό

81)Τζούπας Χρήστος-16ετών-ανυπ.- >>  >>  >>14/12oυ/1920-Πρ. ; ; ;


2)  Από την καταγραφή της επιτροπής Βορειοηπειρωτικού αγώνος     Ιωαννίνων


Υποεπιτροπή Γεωργουτσατών: Αλέξανδρος Μ. Ντέρος – Ευάγγελος Χ. Γιοβάνης ΟΝΟΜΑ - ΕΠΙΘΕΤΟΟΝΟΜΑ ΓΟΝΕΩΝ           ΗΛΙΚΙΑ  ΧΩΡΑ
Σταύρος Γιωβάννης Κώστας 60 ΑΜΕΡΙΚΗ
Γεώργιος Γιωβάννης           Σταύρος – Αθηνά               28 ΑΜΕΡΙΚΗ
Γρηγόριος Γιωβάννης          Βαγγέλης 55 ΑΜΕΡΙΚΗ
Αντώνης Ντέτσικας             Βασίλης – Θεοδώρα 45 ΑΜΕΡΙΚΗ
Κων/νος Ντέτσικας             Βασίλης – Μάρω                60 ΑΜΕΡΙΚΗ
Γεώργιος Παπαήλιας            Ηλίας 50 ΑΜΕΡΙΚΗ
Χρήστος Παπαήλιας              Ηλίας 45 ΑΜΕΡΙΚΗ
Γρηγόρης Κύρος                Φώτος – Σιάνα                  60 ΑΜΕΡΙΚΗ
Ηλίας Σαλούκας                Νάσιος – Εφταλία                30 ΑΜΕΡΙΚΗ
Όλγα Σαλούκα (συζ.Ηλία)    Κώστας-Ελένη                  26 ΑΜΕΡΙΚΗ
Αβάπτιστο Σαλούκα Ηλίας-Όλγα                        4 ΑΜΕΡΙΚΗ
Γεώργιος Μουτζούρης        Φιλίππης-Κατέρο                48 ΑΜΕΡΙΚΗ
Γεώργιος Ντέτσικας                                  Στεφάνης-Λιάμο                         50 ΑΜΕΡΙΚΗ
Θωμάς Τζούμπας                                       Ηλίας - Κωστάντο                      55 ΑΜΕΡΙΚΗ
Νάσιος Μουτζούρης                                Δημήτρης 56 ΑΜΕΡΙΚΗ
Τούλα (συζ.Νάσιου) Αναστάσιος  48 ΑΜΕΡΙΚΗ
Πίλιος Μουτζούρης                                 Λάμπης 68 ΑΜΕΡΙΚΗ
Ηλίας Μουτζούρης                                  Φιλίππης – Κατέρο                      45 ΑΜΕΡΙΚΗ
Σοφία (συζ.Ηλία) Λάμπης – Παρασκευή               38 ΑΜΕΡΙΚΗ
 Φιλίππης  Ηλίας – Σοφία                               17 ΑΜΕΡΙΚΗ
Βασίλης Ηλίας – Σοφία                               15 ΑΜΕΡΙΚΗ
Αποστόλης Γκαζιάνης                             Αναστάσης 70 ΑΜΕΡΙΚΗ
Φωτεινή(συζ.Αποστόλη)            Ιωάννης 65 ΑΜΕΡΙΚΗ
Βασίλης   Αποστόλης – Φωτεινή                31 ΑΜΕΡΙΚΗ
Ηλίας Αποστόλης – Φωτεινή                27 ΑΜΕΡΙΚΗ
Γεώργιος  Αποστόλης – Φωτεινή                26 ΑΜΕΡΙΚΗ
Νάσιος Γκαζιάνης                                     Σταύρος  55 ΑΜΕΡΙΚΗ
Στούπης Χρήστος                                      Γιάννης – Πανάγιο                       40 ΑΜΕΡΙΚΗ
Στούπη Αθηνά (συζ.Χρήστου)               Παναγιώτης 40 ΑΜΕΡΙΚΗ
Στούπης Θωμάς   Χρήστος – Αθηνά                        15 ΑΜΕΡΙΚΗ
Στούπης Κων/νος                                     Γιάννης – Πανάγιο                       45 ΑΜΕΡΙΚΗ
Στούπης Βασίλειος                                      Γιάννης – Πανάγιο                       50 ΑΜΕΡΙΚΗ
Κωτσέλης Λάμπης                                    Γρηγόρης – Κωστάντο                 60 ΑΜΕΡΙΚΗ
Πύλιος Ηλίας                                              Αθανάσιος – Φροσίνο               60 ΑΜΕΡΙΚΗ
Πύλιος Αριστοτέλης  Ηλίας – Βήτα                                  35 ΑΜΕΡΙΚΗ
Πύλιου Σοφία(συζ.Αριστ.)                     Γρηγόρης – Αθηνά                       30 ΑΜΕΡΙΚΗ
Πύλιος Βαγγέλης                                       Αριστοτέλης – Σοφία                    7 ΑΜΕΡΙΚΗ
Πύλιου Φρόσο                                               Αριστοτέλης – Σοφία                    4 ΑΜΕΡΙΚΗ
Πύλιος Κων/νος                                        Δημήτριος – Βασιλική                  19 ΑΜΕΡΙΚΗ
Λίτσης Στέφανος                                       Γεώργιος – Λένα                            50 ΑΜΕΡΙΚΗ
Λίτσης Λάμπης                                               Γεώργιος – Λένα                            45 ΑΜΕΡΙΚΗ
κ ε ν ό  άγνωστα στοιχεία συζύγου Λίτση Λάμπη ΑΜΕΡΙΚΗ
Καρράς Γεώργιος                                       Χρήστος – Φροσίνο                       45 ΑΜΕΡΙΚΗ
Καρράς Βασίλης                                            Χρήστος – Φροσίνο                       43 ΑΜΕΡΙΚΗ
Σερμπέτης(Παπάς)Βαγγέλης                   Χρήστος -  40 ΑΜΕΡΙΚΗ
Τζάρτζαλος(Παπαχρήστου)Παναγιώτης     Χρήστος 40 ΑΜΕΡΙΚΗ
άγνωστα στοιχεία συζύγου Παν.Παπαχρήστου ΑΜΕΡΙΚΗ
Τζάρτζαλος Χαρίλαος                               Παναγιώτης 15 ΑΜΕΡΙΚΗ
Τζάρτζαλου(αβάπτιστο);Θεοδώρα          Παναγιώτης 10 ΑΜΕΡΙΚΗ
3/μελής  Οικογένεια Χρήστου Φράγκου (; Δυσανάγνωστο)                  50 ΑΜΕΡΙΚΗ
Αλέξης Φιλίππης                             Δημήτρης  70 ΑΜΕΡΙΚΗ
Πούλιος Βαγγέλης                          Βασίλης – Αναστασία                          45 ΑΜΕΡΙΚΗ
Πούλιος Γιάννης                                      Βασίλης – Αναστασία                          40 ΑΜΕΡΙΚΗ
μέλος οικογενείας Πούλιου                                                                  ΑΜΕΡΙΚΗ
Σούτζιος Βαγγέλης                         Αναστάσιος – Κωστάντο                      65 ΑΜΕΡΙΚΗ
Σούτζιος Χρήστος                               Αναστάσιος – Κωστάντο                      38 ΑΜΕΡΙΚΗ
Σούτζιου Νία(συζ.Χρήστου)        Κων/νος – Ελένη                                    35 ΑΜΕΡΙΚΗ
Σούτζιου Χρυσάνθη                       Χρήστος – Νία                                         8 ΑΜΕΡΙΚΗ
Σούτζιος  Αναστάσης                        Χρήστος – Νία                                         5 ΑΜΕΡΙΚΗ
Σούτζιος Στέφανος                          Βαγγέλης – Αθηνά                                26 ΑΜΕΡΙΚΗ
Βαγγέλης Ντέτσικας                         Γρηγόρης – Τούλο                                  35 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Χρήστος Φώνης                                Κων/νος – Κατέρο                                 28 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μιχάλης Γιωβάννης                         Σπύρος – Ελένη                                        65 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Λάμπης Μουτζούρης                      Χρήστος – Αναστασία                           38 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Γεώργιος Σαλούκας                           Κώστας 40 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Κων/νος Τζούμπας                          Νικόλαος – Δάφνη                                 45 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Κων/νος Τζούμπας                           Ηλίας – Κωστάντο                                  60 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ελένη Τζούμπα(συζ.Κων/νου)      Μιχαήλ – Μαρία                                    55 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Θοδωρής Τζούμπας                          Κων/νος – Ελένη                                    26 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Παναγιώτης  Τζούμπας Κων/νος – Ελένη                                    23 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Βαγγέλης Τζούμπας                          Γρηγόρης – Ευθαλία                             35 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
ΠέρσοΤζούμπα(συζ.Βαγγέλη)   Θεόδωρος-Δάφνη          29 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Αλέξανδρος Τζούμπας                     Βαγγέλης – Πέρσο                                  7 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μιχαήλ Κόκορος                                Κων/νος 65 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μιχαήλ Στούπης                                 Θεόδωρος-Δάφνη                                  38 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Νάσιος Στούπης                                      Θεόδωρος-Δάφνη                                  35 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Πύλιος Στούπης                                        Θεόδωρος-Δάφνη                                  25 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Κωτσέλης Ηλίας                                   Γρηγόρης-Κωστάντο                               45 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Κωτσέλης Μιχαήλ                                 Γρηγόρης-Κωστάντο                               40 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Κωτσέλης Κων/νος                                Γρηγόρης-Κωστάντο                               47 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Κωτσέλη Σοφία(συζ.Κων/νου)         Γρηγόρης-Κωστάντο                               26 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Κωτσέλη Όλγα                                       Κων/νος-Σοφία                                         3 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μπάσιος Μιχαήλ                                  Παναγιώτης 50 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Κώστας Νάσιος                                      Βασίλειος 38 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μήτσης Παύλος                                     Βασίλειος-Σάββα                                   38 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Κολενιάρης Θωμάς                               Γεώργιος-Κάτο                                        45 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Φράγκος Γιάννης                                   Γεώργιος-Αναστασία                             40 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Καρράς Παναγιώτης                                  Χρήστος –Φροσίνο                                 37 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Βάτσος Αριστείδης                                    Θοδωρής 56 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Βάτσος Νικόλαος                                        Θοδωρής 45 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Αλέξης Πύλιος                                             Αθανάσιος 38 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μηλιώνης Σπύρος                                       Γεώργιος-Βασίλο                                    40 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Βασίλης Μουτζούρης                       Κώστας-Ουρανία                           25 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Σερμπέτης (Παπάς) Γεώργιος           Δημήτριος-Φροσίνο                      48 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Τσιλιάκος  Βαγγέλης                         Θεόδωρος-Ελένη                           50 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Σούτζιος Βασίλης                              Αναστάσιος-Κωστάντο                 45 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Σούτζιου Πάτρα (σύζ.Βασίλη)            Αναστάσιος-Κωστάντο                 45 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ξιγκάς Γεώργιος                                 Μιχαήλ-Λένα                                 45 ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ξιγκάς Κων/νος                                  Μιχαήλ-Λένα                                 44 ΓΕΡΜΑΝΙΑ


                                                ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΑΤΙΝΟΙ   ΣΤΗΝ   ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
                                                           ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΘΩΜΑ ΠΥΛΙΟ

Ονόματα χωριανών πού ήρθανε στην ωραίαν εδώ Ήπειρον στο διάστημα των χρόνων του είκοσι.

Οι περισσότεροι ήτανε στο North Queensland.

Έχουνε ως εξής :

Τζάρτζαλος Ευάγγελος                                         Πούλιος Ιωάννης
Τσιλιάκος Ευάγγελος                                           Στούπης Βασίλειος
Παπάς Γεώργιος (Σερμπέτης)                                Γκοσμάρης Μιχαήλ
Κωτσέλης Λεωνίδας                                             Ντέρος Μιχαήλ
Καραγκιούζης Χρήστος                                         Ντέτσικας Αχιλέας                                               
Μήτσης Θεόδωρος                                               Σούτζιου Κλεοπάτρα
Θωμάς Πύλιος                                                     Πύλιος Σπυρίδων (Μαυρέσης)
Μουτζούρης Κώστας                                             Πύλιου Ανδρονίκη
Σούτζιος Βασίλειος                                               Μουτζούρης Βασίλειος
Λίτσης Κωνσταντίνος                                             Ευαγγελία Καραγκιούζη
Τζάρτζαλος Γρηγόριος                                           Στέφανος Καραγκιούζης
Πύλιος Στυλιανός
                                 

 Αφιερώνετε στην μήμη :

Σταύρου και Αθηνάς ,
Ευαγγέλου και Ευδοξίας,
Κωνσταντίνου,
Βασιλείου Γιωβάννη.
Boston Mass.
New York N.Y.
New London Con.
Newport R.I.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 4ος/2013
Φ.Π.Γ.
                                                     
                                                

        


                                                                                                                                                                                                          

                                                   

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου