Subscribe For Free Updates!

We'll not spam mate! We promise.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ο ΞΕΝΙΤΕΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΑΤΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ





 Η μικρή βιομηχανική πόλη του Κλίντον της Μασσαχουσέτης Η.Π.Α. ήταν ο   προορισμός των περισσότερων μεταναστών από τους Γεωργουτσάτες της Βορείου Ηπείρου στην Αμερική τις αρχές του 20ου αιώνα. 

Εκεί έγινε και η ιστορική, για το χωριό, συνέλευση στις 1 Αυγούστου του 1917, κατά την οποία αποφασίστηκε η ίδρυση του συλλόγου τους με την επωνυμία "Ιερός Σύλλογος των εν Αμερική Ηπειρωτών Χωρίου Γεωργουτσατών «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»" με πρωταρχικό σκοπό την ανέγερση νέας εκκλησίας στην ιδιαίτερη πατρίδα τουςκαι την διαχείριση - κάθοδο του νερού της πηγής "γούβας" στο χωριό, πράγμα το οποίο πέτυχαν, συνδράμοντας τόσο στην ανέγερση της Εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου, όσο και στην αγορά και τοποθέτηση των σωλήνων για την διανομή του νερού.
Στις φωτογραφίες εικονίζονται το δημαρχείο της πόλης -ο κεντρικός της δρόμος όπως είναι και σήμερα (εδώ είναι στα 1963) - το φράγμα Wachuset πού κτίστηκε μεταξύ 1897-1908, δίπλα από το ποτάμι Nashua, από μετανάστες μεταξύ των οποίων και Γεωργουτσατινοί. Με το φράγμα αυτό εξασφαλίστηκε ηλεκτρική ενέργεια για τα εργοστάσια της πόλης όπου δτη συνέχεια εργάστηκαν δεκάδες βορειοηπειρώτες από το Γεργουτσάτι. Με την πάροδο του χρόνου οι Γεωργουτσατινοί σκορπίστηκαν σε διάφορες πόλεις με κυριότερες την Βοστόνη, το New London και την Νέα Υόρκη.
Λίγα λόγια για το Clinton: Πρωτοκατοικήθηκε το 1654 σαν συνοικία του Lacaster. Ιδρύθηκε σαν πόλη στις 14 Μαρτίου 1850 από τον Erastus Brighan Digelow, ο οποίος της έδωσε το όνομα του αγαπημένου του ξενοδοχείου στην Νέα Υόρκη «De Witt Clinton Hotel». Έχει το παλιότερο στάδιο Μπέϋζ Μπόλ στις Η.Π.Α.(1897). Ο πρόεδρος Κάρτερ κατά την εκλογή του διάλεξε το Κλίντον για την εθιμοτυπική διανυκτέρευση σε μια μικρή πόλη (έθυμο των προέδρων των Η.Π.Α.). Στην απογραφή του 2000 είχε 13.453 κατοίκους. Σήμερα στο Κλίντον κατοικούν ελάχιστες οικογένειες Βορειοηπειρωτών με πολύ καλή φήμη και υπόληψη στην πόλη αυτή.
Φίλιππος Γιοβάνης


Σχολείο στο προαύλιο εργοστασίου για εκμάθηση της αγγλικής σε μετανάστες 1919


CLINTON Mass.U.S.A.1919
Οικογένεια Σταύρου Κων.Γιωβάννη
Σταύρος,Αθηνά(Μάντη από κ. Επισκοπή)σύζυγος από τις 3-4 πρώτες Δροπολίτισες που πήγαν κοντά στους άντρες στο Αμέρικα..,Πάνος Γιωβάννης,στην αγγαλιά Βαγγέλης Γιωβάννης

Oικογένεια Παναγιώτου Παπαχρίστου(Γιώτη Τζάρτζαλου).Ο Π.Π.,ησύζυγοςΜαρία(Νίκα από Μπόντριστα)τα παιδιά Χαράλαμπος,και Ντάρη(Θεοδώρα).Ξεκίνησε βιομηχανικός εργάτης στο Κλίντον και έγινε πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας στην Ν.Υ.(είχε πελάτη στο εστιατίριότου τον Δήμρχο της Νέας Υόρκης)


































με πληροφορίες 


Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου